Prawidłowe odżywianie jest w każdym okresie życia człowieka warunkiem do utrzymania dobrego stanu zdrowia, jednak szczególowego znaczenia nabiera dla kobiet w okresie rozrodczym lub ciaży.

Racjonalna dieta kobiet w ciąży powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, a także zawierać niezbędne skłądniki odżywcze w odpowiednich prawidłowych ilościach i proporcjach. Istotny jest również prawidłowy udział dobrej jakości płynów w codziennym jadłospisie.

Błedy dietetyczne kobiety cieżarnych pojawiają się wtedy, gdy codzienny jadłospis nie pokrywa w pełni zwiększonego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Niedozywienie matki zakłuca prawidłowy wzrost łożyska obniżając jego masę i wielkość. Takie niedożywienie może również spowodować obniżenie normalnego wzrostu objętości krwi podczas ciąży.

Z kolei nadmierna ilość przyjmowanych pokarmów prowadzi do zbyt dużego przyrostu masy ciała w okresie ciąży oraz do otyłości.

Racjonalne odżywianie się kobiety w czasie ciąży odgrywa kluczową rolę dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz optymalnego rozwoju płodu. Komponenty składające się na prawidłowe żywienie to właściwe spożycie energii oraz wszystkich niezbędnych składników, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Dla optymalnego rozwoju płodu duże znaczenie ma zarówno prawidłowa masa ciała matki przed zapłodnieniem, jak i jej przyrost podczas ciąży. Optymalny przyrost masy ciała możliwy jest przy pełnym pokryciu zapotrzebowania na energię, które podczas ciąży jest zwiększone. Dodatkowa dzienna podaż energii w diecie ciężarnej powinna wynosić odpowiednio 360 kcal w II trymestrze i 475 kcal w III trymestrze ciąży. Zalecany udział białka w dobowej podaży energii podczas ciąży to 14-25%. Spożycie tłuszczu ogółem powinno wynosić od 25 do 30% energii, a nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) nie powinno przekraczać 10% energii. Ważne jest także odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecany udział węglowodanów w diecie ciężarnej to 55-60% energii.

 

W codziennej diecie kobiet nie powinno zabraknąć witamin i składników mineralnych. Jako niezbędne powinny być codziennie dostarczane w odpowiednich ilościach i proporcjach.W okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wiele z nich dlatego zalecane jest wieksze spożycie warzyw i owoców.

W badaniu przeprowadzonym w Lublinie na grupie 100 kobiet w ciąży w wieku 23-32 lata 45% badanych deklarowało, że zwiększyło spożycie warzyw i owoców. Z kolei w badaniu przeprowadzonym w Trójmieście na 173 kobietach ciężarnych 39,8% deklarowało spożycie słodyczy między posiłkami a 20,2% jadło dania typu fast food!

 

Zatrzymajmy się na chwilę przy produktach które zawierają tłuszcze typu „trans”.

Dania typu fast food w żadnej formie i postaci nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, gdyż stanowią główne źródło niedobrych tłuszczów, czyli izometrów „trans” kwasów tłuszczowych. Izomery te przechodzą przez łożysko i odkładają się w pepowinie i mogą stanowić zagrożenie dla nienarodzonego dziecka.

Oprócz tego żywienie typu fast food posiada wysoką wartość kaloryczną, zawiera dużą ilość tłuszczów oraz węglowodanów prz niedoborze cennych dla organizmu substancji.

Podsumowanie

Okres ciaży to wiele zmian na poziomie biochemicznym i fizjologicznym. Ważne jest aby kobieta w ciąży swoim stylem życia wspierała takie zmiany. Zmiany w odżywianiu są kluczowe, dlatego lepiej poprosić o pomoc w ustaleniu schematu odzywiania dietetyka który specjalizuje się w odżywianiu kobiet w ciąży. Dzieki temu dzięki temu unikniemy niedoborów , zbędnych kilogramów a nasze samopoczucie będzie o wiele lepsze.

 

 Zapraszamy na szkolenie online – Żywienie kobiet w ciąży!

Zapraszamy na nasze szkolenie Online z 4 tygodniowym dostepem do nagranego materiału-69zł

23 styczeń w godzinach 10:00-12:00

Link do programu szkolenia oraz zapisów

http://polskiecentrumfitness.pl/produkt/zywienie-kobiet-w-ciazy-szkolenie-online/

 

Bibliografia

  1. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.agro-article-025b98cd-98c1-4add-b5ba-b1ee33970ce0/tab/summary
  2. Walenty E., Wawrzycka B., Haratym-Maj A.,:Ocena diety i sposobu odżywiania się cieżarnych kobiet. Annales UMCS 2003, Suppl. XIII, 388-391.
  3. https://books.google.pl/books?hl=pl&lr=&id=bfHheYIgKlcC&oi=fnd&pg=PA389&dq=%C5%BBywienie+w+ci%C4%85%C5%BCy+artyku%C5%82y+Naukowe&ots=N-rgi0lhE0&sig=VMmVsh-aU9CI-IC46kKprOeBcdg&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

 

Zobacz również

Bezpieczny trening kobiet w ciąży oraz po porodzie ( 2-dniowe szkolenie stacjonarne oraz 5h szkolenie online)

http://polskiecentrumfitness.pl/produkt/szkolenie-ciaza/

http://polskiecentrumfitness.pl/kursy/trening-kobiet-w-ciazy-i-po-porodzie/